fredag 6. september 2013

Politi-kk - stemmer-ett - ma(k)t og kont(r)o-ll

Vi har jo alle lov til å ytre vår mening i dette landet. så da gjør jeg det, nok engang!
Ja, jeg har et utopisk syn, eller en visjon kan man heller si - noe som gjør at jeg liker å holde meg unna politi-kk.
For meg ser det ut til at politikken bare fører til at samfunnet vårt blir viklet inn i en større og større knute, som blir vanskeligere og vanskeligere å løse opp. Faktisk synes jeg den ser umulig ut - men nå er ikke jeg særlig glad i å løse og knuter og floker generelt sett da!

Jeg prøver å forholde meg mest mulig nøytral i denne saken, det vil si at jeg er verken for eller imot politikk - så kall meg ikke anarkist, men heller ikke politi-ker! Jeg kan ikke komme med en løsning, bare en visjon!

Hvorfor er det blitt slik i vårt samfunn, i den rike delen av verden at det nærmest er en umulighet å være småbruker - da tenker jeg i første omgang å klare seg økonomisk. Hvorfor er det sånn at bonden, som i bunn og grunn innhar den viktigste jobben i samfunnet, havner nederst på rangstigen, får dårligst betalt - men er den som eier det virkelige gullet. (kunnskaper om å dyrke mat. Og jeg minner igjen om at mat faktisk er menneskers primærbehov, hvis vi ser bort fra enkelte yogier, som klarer å leve uten. men der er ikke vi enda - og det er en lang vei å gå ;)
Nei, vi kan utrolig nok ikke spise gull eller penger. Hvis du trodde det, så anbefaler jeg å ta et ernæringskurs.

Hvorfor skal alle substanser i samfunnet sentraliseres? De mindre skolene blir lagt ned, og elever må shippes til større skoler lengre vekk, hvilket betyr mer tid til skolevei. Har ikke barn og unge lenger rett på fri tid? For i tillegg til å være på skolen hele dagen, skal det også gjøres hjemmelekser - og så blir de kastet rundt på diverse fritidsaktiviteter som også er organisert. Hvor mye tid gjenstår til kreativ lek? - og hvordan skal kreativiteten stimuleres dersom hele dagen består av organisering?

Jeg er ikke motstander av barnehager, overhodet ikke - men at barn som er yngre enn to år, og jeg synes tilogmed at to år er i yngste laget - skal være borte fra foreldrene sine hele dagen, fordi foreldrene må tjene penger for å betale sine utgifter for å leve på denne jordkloden......... er utrolig lite gunstig. Ikke alle barn er klare for å skilles fra foreldre så tidlig - og dette igjen kan skape usikkerhet, angst, utrygghet - og ikke minst en kamp for oppmerksomhet. Noe alle barn trenger - kjærlig oppmerksomhet. De trenger å bli lyttet til, de trenger mye omsorg og kjærlighet!
Og hva skjer når vi ikke får nok oppmerksomhet? Jo, vi begynner å spille skuespill, lage dramaer og jo tidligere disse dramaene blir lært inn, jo vanskeligere er det å kvitte seg med de i voksen alder.

Jeg vet om mange voksne mennesker som spiller "stakkars meg", "angriper", "reservert" og "utspørrer" og gjerne en god blanding av alle disse!

Når det kommer til eldreomsorg i dette landet har jeg også noen ord å legge til: Hva skjedde med storfamiliene? Der det var vanlig at besteforeldre og barnebarn levde på samme gårdstun... Hva ville være mer naturlig enn at de eldre, vise, kloke menneskene - med livserfaring tok seg av barna, mens foreldrene var på arbeid?
Jeg tenker ofte på mine egne foreldre, som ikke er så gamle enda at de er pensjonert - men jeg tenker; vil jeg at de skal oppleve sine siste år i dette livet i en bitteliten leilighet, i en firkantet blokkbygning der TV`n er Gud, senga er kirken - og dosetten med piller er den hellige ånd?
Nei, jeg vil ikke det - jeg vil at de skal ha det godt, at de skal ha god helse, at de skal få ha hyppig kontakt med sine barnebarn (hvis de får noen da ;) ehm, det ligger vel litt på meg og) - og hvis de er hjelpetrengende vil jeg være der, eller i allefall at det er noen der som har tid og som bryr seg.
Jeg har selv jobbet i eldreomsorg i flere år, og har gremmet meg over hvor lite tid jeg har å bruke på hvert enkelt menneske. Jeg skulle gjerne slått av en prat, tatt en kaffekopp osv...fordi jeg vet at helsen deres ville bli bedre, og fordi jeg vet at mange sitter der og venter på at noen skal komme innom. Det er det eneste lyset i hverdagen deres. - Men tiden strekker ikke til, det er ikke nok ansatte, kutt i budsjetter, dårlig mat og massevis av kjemiske medisiner!

Jeg skal ikke henge meg opp i alle detaljer i samfunnet, men en ting til er mennesker med spesielle behov, som også blir stuet inn i sine egne leiligheter i firkantede blokkbygninger - som må forholde seg daglig til forkjellige mennesker/ansatte. Hvordan ville du selv føle det hvis det kom mennesker du ikke kjenner for å hjelpe deg på toalettet, tørke deg bak osv.
Jeg ville selv funnet det utrolig ubehagelig og mindreverdig, selv om standaren er bedre i dette landet enn i mange andre. Men hvorfor skal vi alltid si det? Ja, vi har det jo så godt i Norge. Har vi det, alle? Hva med alle sykiske lidelser, depresjoner, angstsymptomer, overspising, søppelmat, giftige tilsetningsstoffer, sentralisering, jordbruk som skal drives større og større med enda større maskiner og dyr som blir behandlet med samlebåndmentalitet. I don`` t know... men noen ganger lurer jeg på om jeg ville vært lykkeligere som sulten og med en pappeske til hus. Noen ganger tenker jeg at muslimene er slett ikke så dumme som har ramadan, og sulter seg hele dagen - for å kunne sette seg inn i hvordan det er å være sulten og fattig.

Kollektivtrafikken - fungerer den optimalt i dag? Selv bor jeg på bygda og er avhengig av bil - i allefall hvis jeg skal komme meg til jobb og skole. - for her går ikke bussen ofte og dessuten koster det mer å ta bussen enn at jeg kjører bil alene. Hvis vi vil tenke miljø - hvorfor øker da prisene til stadighet på buss og tog? Og for å ikke nevne det å kjøre bil i seg selv.... Det popper opp bomstasjoner overalt i dette landet - det har tatt helt av. og hvorfor brukes det så enorme ressurser på rundkjøringer og tunneler? Hva i heite skal vi med alle rundkjøringene? Og er det ikke nok at vi betaler årsavgift - nei i tillegg skal vi passere hundrevis av bommer, bli kontrollert av fartsbokser osv osv.... Ja, kontroll kan være bra - men det fører ikke til mer frihet.

Jeg veit at mine utopiske drømmer ikke ville fungere enda - jeg ligger for langt frem i tid for at det er gjennomførbart. Først må menneskene ta ansvar for sine egne liv, gå gjennom en renselses prosess - og da sikter jeg til den egoistiske delen av mennesket. I tillegg finnes det folk der ute, som har så sterke psykiske lidelser at de er helt uberegnelige - og kan finne på å voldta og drepe et annet menneske. Jada, sånn er det når ikke oppvekstvilkårene våre er optimale og fulle av kjærlig oppmerksomhet - og tillegg når vi gjennom et liv blir foret med giftig mat. Da mister vi kontrollen. I tillegg har vi viklet oss inn i et system som består av skjemaer som skal fylles ut. Hele tiden skal vi fylle ut skjemaer. Hos legen, hos vegveseent, hos Nav, på skolen, på jobb-----living la vida loca. - hvis du ikke har råd til å betale regningene dine i tide, så får du straffegebyrer og må betale mer. Det er så logisk - sånn at de som er fattige må ta opp forbrukslån for å klare seg, hvis de i det hele tatt får det da. Og hvordan i alle verdens dager skal man komme seg ovenpå hvis man først har vevd en floke - vinne i lotto? Ja, det hadde vært noe!

Okey, jeg har lesset dere over med negativitet - nå skal jeg fortelle om en mulig løsning. Men den krever av oss - ikke bare kollektivt, men av hvert enkelt individ.
Jeg tror på minisamfunn, der de som leder samfunnet er fri for egoisme og maktmisbruk - men enkelt og greit er villige til å tjene sitt folk. Jeg tror på små selvforsynte enheter, der verdiene blir skapt av individene og der alle får arbeide med det  de liker å gjøre. - det krever at alle tar sin del av ansvaret.
Det er naturlig at noen er håndverkere, noen liker å dyrke mat, noen er lærere, andre er helse og omsorgsarbeider, noen er åndelig orienterte og andre er vitenskapelige og oppfinnere. Jeg tror på fornybare energiressurser, som ikke ødelegger naturens økosystemer og jeg tror på et naturlig husdyrhold, der vi behandler dyr som levende skapninger og ikke ting.
Hadde vi lagt hodene, for å ikke snakke om hjertene våre sammen, og samarbeidet om å tjene livet - da kunne de eldre tatt seg av barna, gitt de visdom og kunnskap - og foreldrene kunne bruke mer tid ved at barna kunne ta del i noe av arbeidet. Et visst skolesystem måtte vi ha, men kanskje på en annen måte, der barna stod mer fritt til å velge hva de ville lære - rett og slett kunne de ha gått i lære!
I et slikt minisamfunn ville det være en plass for alle - og både politi og politikk ville være overflødig, for hvis mennesker kunne lære å ta ansvar for seg selv og sine, handle med hjertet og respektere sine neste - ja, da kan ikke jeg forstå hvorfor det skulle være nødvendig med penger og behov for makt. Og med all respekt for naturen, ville vi ta og sette tilbake.
Hvis en for eksempel ser på Machu Pichu i Peru, ser man perfekt menneskelig arkitektur i harmoni med naturens prinsipper. - balanse mellom å ta og gi. Hogger du ned 5 trær for å bygge et hus, så plant også 5 trær tilbake!

Det ekte arbeidet for en fredeligere og harmonisk verden begynenr fra innsiden av hvert enkelt menneske. Det er der vi må alle starte. Vi kan ikke bygge et hus i luften, grunnmuren må på plass først - og grunnmuren, det er oss!

Jeg har alltid stemt blankt - fordi ingen politiske partier sitter på mine ideologiske tanker - og hvorfor skal jeg da støtte de? Jeg er lei av å velge det beste av det værste, jeg vil bygge det som er bra, det som er rent og det som er pent! Ingen skal måtte lide, alle skal få ha de samme valgmulighetene til å gjøre det beste ut av sitt liv - og da mener jeg ikke på en kommunisktisk måte. Vi er født på jorda og vår fødselsrett er å ha det vi trenger!
Så hva med innføring av Borgerlønn i første omgang, slik at alle kan få dekket sine primærbehov - utover det kan man gjøre som man vil, så lenge man er grei og snill!

I år skal jeg stemme "de grønne" fordi - folkens - vi trenger landbruk, også i Norge. Selv om vi er så velstående at vi kan gå på butikken å kjøpe akkurat det vi vil - så er det litt krise for oss hvis verdensøkonomien kollapser, det blir krig eller annet kjipt - da har vi ingenting. Og vi trenger de få som dyrker økologisk - det er viktig for å bevare økosystemet i naturen. Kan du ingenting om økologi - vær grei å sett deg inn i det da! Dessuten er kjemiske sprøytemidler en giftcoctail i kroppen vår - som du ikke merker av umiddelbart - men igjen vil jeg få nevne dosetten til eldre mennesker som inneholder piller i alle verdens neonfarger - skal det holde oss i livet liksom?
Hvis "gærne Erna" får viljen sin, så får ikke lenger økologiske bønder tilskudd til å drive - det er ikke fett.

Så tenk deg om to ganger når du nå skal stemme er du grei - topp-politi-kere er mestere i å manipulere - la dem ikke, ikke denne gangen!

Walk in peace, be love

1 kommentar:

  1. Fint charlotte! Håper mange leser det du skriver:) Mini selvbergings-samfunn, ja det er veien å gå! Gleder meg!
    Tuva

    SvarSlett