fredag 17. mai 2013

Mmmmmmmelk!

eg har kjøpt meg en ny bok - som jeg kom til å kaste meg over! Den heter "immunforsvarets nye ABC" og er skrevet av Pernille Lund!  http://www.sund-forskning.dk/artikler/immunforsvarets-nye-abc
Jeg fikk så lyst til å dele et lite uttdrag her om melk!

"Melk, melkemorfiner og immunforsvaret:
Kumelk er beregnet til kalver som skal vokse meget hurtig (boken er egentlig på dansk...) Av samme grunn inneholder kumelk 80% melkeprotein, kasein, mens det i morsmelk er kun 40% melkeprotein. Kumelk bidrar i tillegg med minst 20 forskjellige hormoner, herunder østrogen og testosteron som sammen med kasein setter fart på kalvens appetitt og vekst - så den i løpet av et år veier 300 kg!
De forskjellige melketyper inneholder forskjellige kaseiner og deles grovt opp i:

A1 melk fra alminnelig kumelk
A2 melk fra menneske Yersy ku, får, geit og kamel

Kaseinene i den alminnelige A1 kumelken kan omdannes til et problematisk peptid i magen. Dette peptidet kalles også for melkemorfin, og det er dette stoffet som kan være involvert i melk/osteavhengighet, nevrologiske forstyrrelser og Type 1 diabetes. melkeprodukter kan dessuten være slimdannende, gi snør og betennelse i ører og bihuler, samt astma og andre overfølsomhetsproblemer, inflammasjoner og leddsmerter. De kan også forstyrre tarmfloraen, belaste immunforsvaret og være årsak til evig sult, overvekt, kviser, hormonelle forstyrrelser og cellevekst. Hvis på den ene eller andre måten har problemer med immunforsvaret og de andre omtalte tilstandene er det altså en god ide å utelukke eller begrense melkeprodukter.
Mange tåler bedre A2-melk og de fete, proteinfattige produktene som smør og fløte. Andre tåler bedre laktosefattige surmelksprodukter, mens noen må være veldig konsekvente.
Til orientering inntar 70% av befolkningen slett ikke melkeprodukter og det er i grunn et bevis godt nok på at vi kan få dekket kalsiumbehovet gjennom annen kost!

NB! kumelken kan være involvert i mange prosesser i kroppen, uten at vi merker en direkte sammenheng. Hvis du har motvilje mot å kutte ut osten eller melken i en periode, og slett ikke klarer tanken - er det kanskje fordi du er mer eller mindre avhengig av melkemorfin???"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar