onsdag 11. juli 2012

Det var da, men nå er nå!

Kanskje er jeg litt over middels interessert i mat, matlaging, urter og grønnsaksdyrking..... men det er ikke så rart heller. Mat og drikke er tross alt primærbehovet til oss mennesker. Vi overlever liksom ikke uten, selv om jeg har hørt om noen munker som bare lever av sollys, og jeg har hørt om enkelte barn som nekter å spise, men som allikevel utvikler seg normalt!

Jeg begynte liksom da jeg var 13-14 år. Ble vegetarianer, det skulle være så sunt. Men den gangen skjønte jeg ikke greia, det var sikkert og bare et påfunn for å holde kroppen tynn. Dreiv med turn, måtte se bra ut. Trente oppimot 30 timer i uka, det var jo helt ekstremt, skulle bli best.... Tenkte aldri på den gangen at hvis man ikke spiser kjøtt og fisk, så må man erstatte det med noe annet! Spiste bare det som var tilbehøret til kjøttet og kokte noen linser innimellom. Det ble store mengder melkeprodukter og masse brødmat! Det tålte jeg sikkert ikke så særlig bra....

Ble ganske sjuk da jeg var sånn 16-17, treningene fungerte ikke så bra, selv om jeg trente like mye. Gikk idrettslinja, turner på toppidrettsnivå og spilte fotball. Spiste ikke mye, ble overtrent selvfølgelig. Da var det tungt tilogmed å gå i trapper. Var egentlig flink på skolen, men da gikk det nedover husker jeg.... mistet helt interessen. Nå var det fest og moro som lokket - men fortsatt turn. Helt til jeg brakk ryggen, på snowboard. jaja, der gikk nordisk mesterskapet i finland i vasken. Prøvde å komme tilbake til turn, men det var liksom over på en måte, nå lokket den store verden. Dro på tur. Thailand, Malaysia, Bali.... fikk halsbetennseler og lungebetennelser. Var på 3 antibiotikakurer bare på den reisen + 6 sprøyter i rumpa husker jeg!
Kastet inn håndkle etter 5 uker i Australia. Ville så gjerne surfe, men ble bare sjuk. Jeg var ikke vant til å være sjuk, og heller ikke sitte i ro - syk eller ikke - surfing skulle det bli.
Da jeg kom hjem var det ny lungebetennesle og jeg fant ut at jeg skulle reise til Argentina og Brasil for å kjøre snowboard og surfe. Ble mer sjuk, og veldig slapp. Drakk nesten 7 liter vann om dagen, og synet mitt ble dårligere og dårligere for hver dag. Gikk til legen - hadde fått diabetes. Det var jo litt av en måte å ødelegge ferien på. Ble litt sur, de kunne jo la meg få bli litt til. Nei, de skulle sende meg hjem.
Jaja. kom hjem og fant ut at jeg ikke skulle bli sosialantropolog. Måtte ta vare på helsen, litt uvant å huske å ta sprøyter. det ødela liksom impulsiviteten min. var ganske irriterende husker jeg. Men så ble jeg vant til det og....
Begynte på andre året på idrett, fysisk aktivitet og helse. Greide bachelor, men husker jeg var mer på fjellet enn på skolen. Skulle bare kjøre snowboard. Skulle bli best.
Begynte å studere ernæring på nett, sånn at jeg skulle få tid til å kjøre mer snowboard. Det var interessant å lære seg om mat. Men så begynte jeg å lese helt andre bøker om mat, og fant ut at det jeg lærte på ernæring ikke stemte så godt overens med den måten kroppen min reagerte på. Diabetesen ble til et prosjekt.... et forskningsprosjekt. Jeg fant ut at jeg egentlig skulle bli helt frisk. Så klarte jeg ikke å studere mer ernæring, for det stemte bare ikke. Fikk ikke til å pugge tabeller, fikk ikke tallene inn i hodet. Tenke seg til å telle kalorier. Svaret var jo så innlysende; Rein mat, økologisk, vegetarisk, fisk? egg? melkeproduktene hadde allerede vært fraværende noen år, men så forvant gluten, så forsvant kyllingen, tilogmed laksen forsvant da jeg fant ut hva de sprøytet den med.
Jeg måtte lære å dyrke grønnsaker selv. Skulle kjøpe gård, fikk lån i banken - men..... noen hadde mer penger enn meg. jeg begynte på SJH = Sogn jord- og hagebruk skole. Den eneste økologiske skolen i landet! Aurland, en nydelig perle i sogn og fjordane.
Det var helt fantastisk de første ukene - jeg var jo ikke særlig mye for husdyrhold i utgangspunktet. Synes menneskene prøver å kontrollere naturen for mye. Jeg ville ha det reint, ekte og naturlig. Trodde jeg hadde kommet dit jeg kunne få hvile fra alt annet der ute. All trafikk og støy og eksos, junkfood, fest og rør...... det bare begynte å slå sprekker. Der og.... som alt annet i livet mitt hadde gjort. Jeg ble fortvilet og veldig lei meg.... som om jeg mistet fullstedig håpet på å noen sinne kunne leve i frihet, med lek, latter og ingen bekymringer.
Måtte lære alt om traktor, felle trær med motorsag sitte i klasserommet hver eneste dag og bare se på de snødekte fjellene som lå og ventet på meg. Nei, de ventet ikke en gang. For det var andre mennsker som freste opp puddersnøen som jeg hadde gledet meg til. Det var jo ikke det at det ikke var fint å lære om disse tingene. Hvordan drive gård, hvordan dyrke jorda.... men jeg så bare ikke for meg at økologisk landbruk skulle være sånn. Jeg så ikke for meg at kuene skulle stå fastbindt i fjøset hele vinteren, at de tok kalven fra mora og plasserte i andre enden av bygget, at hele foredlingsfaget bestod av sukker, hvetemel og melk, at vi i husdyrtimene skulle fokusere mest på alle tenkelige sykdommer, at vi skulle helle masse bensin på bålet under arbeid i skogen..... At vi skulle sitte å klø oss i hodet  i regnskapstimene på grunn av endeløse skjemaer som skulle fylles inn, og at de timene som ble kalt praktiske bestod i å stå i ring rundt traktormotoren inne på verkstedet.
Jeg kan ikke forklare hvor mange ting som surret rundt i hodet mitt, men veldig mange ting ble forferdelig feil. Jeg og forstår at det er den mest gunstige måten å dyrke på, hvis man skal brødfø en hel generasjon av mennesker som ikke veit at egg kommer fra høna og at kjøttdeig er en oppkvernet ku, men hvorfor i all verden skal bonden være lavest på rangstigen, jobbe mest og bli tvunget til å investere i større maskiner, ta opp større lån, fylle ut mer papirer osv osv for at DU skal ha mat på bordet? Er det virkelig ikke på tide at menneskeheten tar hodet ut av rumpa og stikker det ned i jorda, etter og ha sett seg litt rundt kanskje??? For der nede i jorda yrer det av liv, som er der til hjelp for oss. Egentlig er hele jordkloden vår en stor organisme som er ment å fungere i symbiose, harmoni og symfoni. For å si det på en annen måte: "humanity does not know nature" - Vi trenger å lære oss å forstå naturen, se, føle, høre, lukte - bruke sansene våre igjen. ALT henger sammen, ikke bare trådene på g-strengen din.

Hvis det sitter noen der oppe, som har skapt denne jordkloden - tror du ikke han ville være veldig veldig lei seg hvis han så hvor ille vi har stelt det til? Akkurat som hvis du selv har et barn, som velger å bruke livet sitt på plata i oslo. dope seg ned. rane 7/11 bare for å få nok penger til dop.... For det er i prinsippet det vi gjør. Doper oss ned med olje, gass, TV, fluortannkrem... for å ikke snakke om maten. Ja, all den maten du spiser hver dag som er full av gift. Laks som er pumpet full i antibiotika, alle hodepinetablettene du kjører i deg, all dritten som er rundt oss. Alt er pakket inn i plast, tilog med menneskene. De vil se ut som dokker, de vil ha silikon i kroppen og de vil stå foran speilet i treningsstudio og beundre kroppen sin....

Takk meg til å få dyrke grønnsakene mine i stillhet. Sanke urter og spise ugress. Ta med snowboardet på fjellet der det ikke er kø, lage egen honningmjød, grave i jorda, sove ute under en steinhelle, spille gitar og piano. Lage omgivelsene fine..... Leke, hente vann i fossen, bade i den, klatre i steinura, bli vekket av et ekorn om morgenen, lage mat. Egendyrket mat som er den beste medisinen kroppen min kan få! AMEN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar