torsdag 12. juli 2012

En dag med Charlotte`s kosthold!

Ingredienser til pesto, eller salat, eller urtedressing eller noe annet!

Hjemmelaget rå sjokolade. Proppfull av næring og smaker veldig deilig!

Frokost 12. juli: Grønn shake med dehydrerte frøknekkebrød, tahin og agurk

Lunsj 12.juli: ugressalat med råris og linsestuing

Til kaffen: økologiske jordbær og enda mer sjokolade!

Late dinner: bokhvete og rispannekaker med hjemmelaget ugresspesto, kålsalat, melkesyregjeret kpl og en stripe mayo!
Oppskrift på ugresspesto:

Meldestokk
Brennesleskudd
Unge løvetannblader
Svallerkål
Kruspersille
Salvie
Rosmarin
Himalayasalt
Bløtlagte hasselnøtter og solsikkekjerner (disse laget jeg først nøttemelk av, og brukte massen i pesto. Maksimal ressursutnytting!)
Olivenolje
Fersk hvitløk
1 presset sitron
Timian

Jeg bruker bare en stavmikser til å blande alle ingrediensene godt, helt til man får en pestoaktig konsistens. Deretter legger jeg den på glass og putter de i frysen. Usikker på hvor lenge den holder seg der, men satser på å kunne bruke dette utover høsten/vinteren!
Etter min mening kan man lage pesto av alt som er grønt - grønnkål, vanlig kål, spinat, alle typer urter osv. Man bør kanskje være litt forsiktig med å bruke mye av de urtene som har sterk medisinsk effekt. For eksempel malurt - kan fort føle seg litt løyen av den! Men prøv deg frem, det er utrolig godt!

Pannekaker uten melk og gluten:

4 egg
sammalt bokhvetemel
risflak
havremelk
himalayasalt
en slump med kardemomme (godt)

Bland sammen og steik gjerne i kokosolje. Det gir en ekstra digg smak! (Jeg elsker kokos da....)

Hasselnøttmelk

Bløtlagte hasselnøtter
Bløtlagte hva det nå enn måtte være du har for hånden. Jeg har testet linfrø - det ble veldig omega 3 aktig melk. Men solsikkekjerner fungerer fint. prøv prøv prøv!
1 liter vann
litt himalayasalt (bruker en del salt, for å få i meg nok mineraler. Jordsmonnet vårt er generelt veldig mineralfattig, så jeg stoler ikke på at jeg får i meg nok ved å bare spise vanlig mat!)
And then the extra sweet Charlotte touch; kokosblomstsukker! Så mye du vil - det gir en utrolig god karamellaktig smak på melken!
Jeg bruker også her stavmikser til å krønsje nøttene og alt det andre, sammen med melken. Så heller jeg alt gjennom et klede eller et nett, og presser ut alt vannet. Vips, så har du en helt nydelig melk. Dessert melk? eller bare et forfriskende mellommåltid sammen med en bit rå sjokolade!

Dehydrerte knekkebrød med urter:

Frø av alle slag bløtlegges i 10-20 timer:
Linfrø (disse er nesten et must for å få knekkebrødene til å henge sammen, hvis du ikke vil bruke noe mel eller annet)
Solsikkekjerner
sesamfrø
gresskarkjerner
hampfrø
chiafrø
osv
Himalayasalt
Tørkede urter: brennesle, løvetann, salvie, gressløk, persille osv. et hav av muligheter rett og slett!

Noen ganger bruker jeg å ha i litt havregryn eller hirseflak, kanskje litt hampmel eller kokosmel eller bokhvetemel. Jeg har ingen fasit, det er bare å prøve. Alt blir nesten godt!

Bland alle ingr etter bløtlegging i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser som jeg er veldig fan av, og smør utover på plater. Jeg har en dehydrator som jeg har kjøpt gjennom Sana Bona, men har du en urtetørke fungerer også denne fint. Om du ikke har noen av delene kan du bruke vanlig stekeovn, men da må du la døre stå litt på gløtt, slik at fuktighetene slipper ut. Poenget her er å ikke steke knekkebrødene, med dehydrere. Dette skjer på ca 40 grader. I stekeovnene kan du sette på 50 grader. Det tar lang tid. kanskje opptil et døgn, alt ettersom hvor tjukke du lager de, men jeg kan garatere at de blir knallgode, og utrolig sunne. Ved å bruke så lave temperaturer bevarer man nemlig alle næringsstoffer i maten, også enzymene som er ganske så essensielle for mange prosesser i metabolismen (stoffskiftet) vårt! Prøv! :)

Frokostshake (Grønn):

1/2 avokado
salatblader
hampmel
chiafrø (bløtlegges)
ymse urter (basilikum, koriander, persille, salvie bla bla bla.... osv)
tilgjengelig ugress som vassarve, meldestokk, brennesle, løvetann, skvallerkål, pengeurt etc)
Havremelk
himalayasalt
noen ganger litt hvitløk eller gressløk
Agurk

Egentlig vil jeg si at du kan bruke det meste, det kommer litt an på hva du liker av smak. Dette høres kanskje ut som en litt rar frokost, men det føles utrolig bra for kroppen å få starte dagen med en liter vann og dette. Jeg blander rett og slett bare alle ingr. med min smarte, lille stavmikser. Men du ville sikkert like å bruke en blender. akkurat som man lager smoothie, bare denne er veldig grønn. Jeg var selv skeptisk i begynnelsen, men nå er jeg avhengig. Kanskje får man litt rare reaksjoner i kroppen hvis man ikke er vant til å bruke så mye urter og ugress og grønn mat, men etter noen uker med utrensing, blir kroppen i stand til å ta til seg all denne supernæringen, og du vil garantert oppleve endringer i energinivået ditt.

Jeg selv sover ganske lite, men det har jeg alltid gjort. Men med denne kosten i hverdagen opplever jeg å ha en jevn energi og et jevnt driv, som gjør at jeg kan holde det gående ut i de sene nattetimer! :)

Jeg sier bare. PRØV!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar