mandag 9. januar 2012

Kan vi gjøre en forskjell?

Jorda er en levende organisme, på samme måte som vår egen kropp, og cellene i den. Hvis vi ikke nærer vår egen kropp riktig, vil vi etter som årene går bli syke, og dø. Cellene får ikke den energien de trenger for å fungere optimalt.
På samme måte er det med jordkloden vår. Fordi vi mennesker tapper den for mer og mer ressurser, uten å nære den med annet enn krig, nød og elendighet, hat, misunnelse, grådighet – ja denne listen kunne blitt lang… men du skjønner poenget?  Hva gir du tilbake til jorda?
Ved å forstå at alt henger sammen i det uendelige universet, fra solsystemene til hver minste celle i kroppen vår, bør vi snart komme til en enighet om at alle mennesker på denne engang så vakre, blå planeten har et felles ansvar. Riktignok har ”de” funnet planeter som ligner jorden, som det er mulig å bo på, men det tar flere tusen lysår å komme seg dit – Det er HER vi bor nå, og det er på tide at vi innser det. Ville du bygge opp drømmehuset ditt, for så å la det forfalle gradvis? Eller ville du gjort et forsøk på vedlikehold?
Har du noen gang sjekket hvor lang tid det tar for en goretexjakke å bli brutt ned til jord? Alt oppstod engang fra organisk materiale, men på grunn av måten vi mennesker omstrukturerer og ”leker” med kjemiens prinsipper, er søppel et av verdens raskt økende problemer. Samfunnet skaper falske behov, og vi lar oss til stadighet lures til å tro at vi trenger alle disse tingene. La meg minne deg om Maslow`s behovspyramide.


La denne modellen inspirere deg til å tenke deg om hver gang du kjøper noe nytt. Trenger du det virkelig?  Går det an å få tak i noe som er brukt? Kanskje noen har noe liggende som de vil selge, eller til og med gi bort? Sjekk disse mulighetene først. Hvis vi aktivt går inn for å senke våre behov, vil vi også bidra til å minske produksjon, og dermed vil kanskje skjevhetene i verden jevne seg ut gradvis. Moder Jord har masse å gi til oss, hvis vi er villig til å gi tilbake!
Hvis vi alle begynner med seg selv, kan vi flytte fjell. Husk at det nytter – det hjelper kanskje ikke så mye at en person plukker opp en bit med søppel, men hvis 2 milliarder plukker opp en bit med søppel hver, vil det utgjøre en stor forskjell!
Året er 2012 – tenk økologisk og husk at økt kunnskap gir økt bevissthet!

1 kommentar:

  1. Tonje Øien Sramek9. januar 2012 kl. 10:16

    Maslows figur over meningsbehov og realiseringsbehov som kommer godt til sin rett i forhold til tankegangen du viser til. Det er opp til den enkelte hvordan man velger å "checke ut" nivåene på toppturstigningen i livet Charlotte:)Tror du er inne på noe der...

    SvarSlett